bloeden

Elke maand bloed ik als een rund. Voel je vrij om nu meteen te stoppen met lezen.

Ik ben een dag niet vooruit te branden en vaak prikkelbaarder dan normaal. Dan ineens barst het los en herinner ik me weer dat ik eens in de maand ongesteld wordt. Herinner-apps en jarenlange ervaring helpen me nauwelijks. Het overvalt me bijna elke maand.

Als 13-jarige experimenteerde ik met tampons, maar dat was toen helemaal niet prettig. Ik hield het bij maandverband tot ik eindelijk kon wennen aan tampons. Ik vergat altijd voldoende menstruatie-opvangmateriaal mee te nemen en vroeg bijna elke maand minstens een keer aan een wildvreemde vrouw of vriendin om hulpmiddel.

Een jaar geleden zag ik een grappig filmpje van een mooncup, dat leek me nou handig.

Een vriendin en ik bestelden allebei een mooncup. Het is een herbruikbaar soepel plastic bakje dat je inbrengt als je ongesteld bent. Je kunt ‘m iedere keer wassen en na je menstruatie extraschoon maken door het uit te koken. Het is fantastisch om nooit meer tampons of maandverband te hoeven kopen (hoef je daar ook al niet meer voor naar de supermarkt of naar neef Etos), moeder natuur is je dankbaar want je gooit per jaar kilo’s minder afval weg. De eerste dag moet je er wel aan denken om dat ding bij je te hebben als het begint (in mijn geval moet ik toch nog wildvreemden vragen om hulpmiddelen als ik niet thuis ben die dag).

Ik moest er even mee oefenen maar ben nu groot fan. Ik vind het super handig in gebruik. Je haalt dat ding eruit, spoelt ‘m om in de wasbak en huppakee, hergebruiken. Die vriendin die ‘m ook bestelde ging het minder goed af, zij krijgt ‘m niet goed ingebracht, dat weet je helaas pas als je het geprobeerd hebt, maar ik kan ‘m alleen maar aanraden.

#kerstcadeautip

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

 1. Mevrouw L

  Mevrouw T,
  Als je bloeding elke maand zo hevig is, is het misschien een goed idee om eens naar een gynaecoloog te gaan want dat kan betekenen dat iets niet helemaal goed is. Ik heb ook jarenlang langdurige en heftige bloedingen gehad en uiteindelijk bleek er een vleesboompje (myoom) in mijn baarmoeder te zitten. Toen die weg was, werden de bloedingen veel minder en veel korter durend. Ik heb er echt spijt van dat ik niet eerder naar de dokter ben gegaan…

 2. Mevrouw T

  Hoi Mevrouw L,

  In het stukje staat niet dat mijn bloeding heel hevig is, dat is ook niet het geval.

  Het doet wel erg zeer op de eerste dag. Op mijn 21e deed het zelfs zo zeer dat ik naar de dokter moest en endometriose werd geconstateerd. Dan komt er menstrueel bloed in je buikholte en dat gaat niet meer weg, wordt elke keer actief als je weer ongesteld wordt, waardoor het met de maand pijnlijker wordt. Veel vrouwen hebben het, bij velen wordt het afgedaan als “hoort erbij”, voor sommige mensen is het ook een acceptabele pijn, voorzover dat bestaat.
  Na veel gedoe werd ik geopereerd en nu heb ik veel minder pijn dan toen. Ik begrijp dus waar je waarschuwing vandaan komt, ik zelf wil ook aan meer mensen vertellen: ga naar de dokter met menstruatieklachten. Het “hoort” er niet altijd bij, het kan iets zijn waar wat aan te doen is of waar wat aan gedaan moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *