Als ik het ander wel in huis heb

Ik kan me niet goed aan recepten houden. Als er staat “fruit 3 rode uien” denk ik: “het kan vast ook met 2 sjalotten in ringen” omdat we nog sjalotten hebben liggen.

Zo verving ik in dit recept voor boter de yoghurt met yomio. Wat yomio is? Leuk dat je het vraagt want ik had ook géén idee, het stond bij Morty in de koeler en ik dacht: “laat ik dat eens nemen, voor de afwisseling”.

Yomio is yoghurt met extra bacteriën: de L.Acidophilus, B.Bifidus en Sc. Thermophilus. (Gelukkig geen L. Cassei Defensis! Een bacterie of -cultuur die defensis heet, dat klink me te veel als bangmakerij in de oren). Nee, dit klinkt veel beter, dit is namelijk de veelbespotte rechtsdraaiende yoghurt. Volgens het Nederlands tijdschrift voor Voeding en diëtetiek (artikel staat helaas niet meer onlinemaakt het voor de verteerbaarheid niet uit welke kant de moleculen van je yoghurt op draaien, maar daar wil ik tegen in brengen dat de laatste keer dat mijn vader naar een diëtist ging, ze zei dat hij Cola Light moest drinken. Als je iemand vroeg dood wilt hebben, moet je vooral dat hellevocht aanraden. Belangrijkste voordeel van rechtsdraaiende yoghurt blijkt dat het minder zuur is. Of het beter verteerbaar is daar zijn de meningen over verdeeld. Gezonde darmen kunnen met links- en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën uit de voeten.

Door mijn het-kan-ook-wel-met-dit-ingrediënt-dat-er-op-lijkt mentaliteit. Mislukken of minderlukken mijn gerechten vaker dan, zeg, meneer T’s gerechten. Hij houdt zich strikt aan de regels, maakt alles steeds netjes schoon, doet alles in aparte bakjes, houdt zich aan de kooktijden. Bij hem lukt bijna alles. Ik sta er met verbazing naar te kijken, terwijl ik nog maar eens een eigen draai aan een  gerecht geeft. Het geeft tenslotte heel soms een verbluffend goed resultaat.

Het grote voordeel is dat ik nogal eens dingen op maak die we toch al in huis hadden. Ik hou er niet van als er maanden dingen staan die we niet gebruiken. Vooral bij kort houdbare waren is dat onhandig. Nadeel is eten waar de honden geen brood van lusten, of anderzijds minder-goed-geslaagde recepten, dat is regelmatig het geval bij deze willekeurige receptvevangingen en dáár denk ik niet aan terwijl ik bijv. de yoghurt door yomio vervang. Misschien wordt het wel net zo lekker, of lekkerder door de L.Acidophilus, B.Bifidus en Sc. Thermophilus, zou toch kunnen.

Het was niet lekkerder. De zelfgemaakte yoghurt die ik ermee maakte, werd niet dik genoeg. Nu weet ik dus nog niet of het ligt aan de bereidingswijze (waarover later meer) of aan de ingrediënten. En de slagroom die ik fermenteerde (ookwel: aanzuurde) voor de gefermenteerde boter was minder dik geworden dan voorspeld.

Ondanks dat, zal ik toch blijven vervangen. Ik kan toch geen sjalotten kopen als ik meneer T’s handgekweekte rode uien in de kelder heb liggen? Of witte bloem als we nog volkoren meel hebben? De eieren kunnen soms best worden weggelaten als je er halverwege achter komt dat de eieren op zijn.

Meneer T is gelukkig de hoofdkok in huize T.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

  1. Dit is echt zó herkenbaar!! Gelukkig zijn wij geen kieskeurige eters… Althans, ik heb zelden het idee dat een gerecht écht is mislukt :)

    Leuke site, trouwens :D

  2. Haha, zó herkenbaar! Ik doe dat namelijk ook en dan ben ik teleurgesteld als het niet uitpakt zoals het recept zegt. Ik vervang regelmatig ingrediënten ivm allergiën (kokosnootroom ipv slagroom enzo).

  3. Mevrouw T

    Dankje Daantje :)

    En Jana, ik heb een theorie over waarom wat wij doen logischer is dan recepten volgen. Ik ga die binnenkort uitwerken op er wat over schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *