Voor de gezelligheid gooide ik wat verse aardbeien in wat water en een dag later was het water ranja geworden. Het leven van een ranja-maker gaat over rozen.

Deze limonade wordt koud bereid (d.w.z. niet verhit) en is geen siroop. Ongeconcentreerde ranja, een wereldidee.

Aardbeienlimonade

Hoeveelheden voor 1 limonade-tap van 4 liter.

14 aardbeien
suiker (naar smaak, je kunt het ook weglaten)
1 el. citroenzuur
0,5 liter warm water
3,3 liter koud water

bereidingstijd: 8 uur.

Los suiker en citroenzuur in een halve liter warm water op. (Kan ook in koud water, maar dan duurt het oplossen langer. Niet alles hoeft te zijn opgelost, na een nachtje is het meeste al vanzelf gegaan). Vul aan met 3,5 liter koud water. Halveer de aardbeien, gooi in het water. Laat een nacht staan op een koele plek.

De volgende dag is je water roze/rood en zijn je aardbeien wit (aan de randjes). Als je wilt  kun je de aardbeien er uit halen, eventueel vervangen door nieuwe. Ziet er leuk uit.

De limonade kun je ook prima zonder suiker maken, gebruik dan de helft van het citroenzuur.

Wil je zelf komen experimenteren met smaken en manieren van ranja maken? Ik geef de komende tijd workshops:

zaterdag 20 juni 2015 op Vol van Smaak, Fort aan de Klop, Utrecht (doorlopend, aanmelden niet nodig)
zondag 21 juni 2015 op Vol van Smaak, Fort aan de Klop, Utrecht (doorlopend, aanmelden niet nodig)