aardappelroosjes

aardappelrosetklaar

We hadden dit jaar onze eigen aardappelen van ons aardappelveld (2×300*100 cm), de Texla. Een ras, gegarandeerd ziekte-vrij. Dat is ontzettend fijn, vraag maar aan meneer T. Het waren lekkere aardappelen, alhoewel niet zo lekker als de Hoeksche Rooie die we op de Rotterdamse Oogstmarkt kochten. Tjongejonge, die waren spraakverstommend lekker.
Eergisteren aten we onze laatste zelfgekweekte aardappelen. Komend jaar moeten er dus iets meer geplant worden. Nu moeten we het even doen met andermans kweek. Hier heb ik Biologische Vastkokende Aardappelen van de AH gebruikt. Ze waren helemaal niet zo vastkokend had ik ontdekt, dus leek het me een mooie aardappel voor aardappelroosjes.

Het is 10 minuten fietsen naar onze moestuin, dus zin heb ik niet altijd om even een bosje peterselie te halen. Maar ik kon het niet over mijn portemonnee verkrijgen om er niet heen te gaan. De peterselie staat er nog heerlijk bij. Ze is in topconditie. Naast de peterselie staat wat selderij. Soms is dat onhandig want je plukt ze samen, dan kom je thuis en dan was het soms best lastig ze uit elkaar te houden. Nu wat minder omdat de selderij veel steviger aan het worden is en donkerder groen van kleur. Daar ook wat van geplukt,  lekker voor in de soep of in de mungbonenschotel die ik morgen wil maken. Ook een beetje boerenkool geoogst. Ik verwacht niet dat er nog vorst komt om “eroverheen te gaan” om het nog zoeter te maken.

Aardappelroosjes (4p)

 • 6 grote aardappelen (niet vastkokend)
 • 15 gram boter (i.e. een klontje voor het idee)
 • 1 ei
 • een klein bosje peterselie
 • snuf z/p
 • spuitzak of slagroomspuit met een kartelmondje van ca. 6 mm Ø , groter kan ook
 • bakpapier of vet de bakplaat in met wat boter
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
 2. Schil de aardappelen en snijdt ze in stukken van 1,5 cm dik. Was ze, en kook ze 15 minuten.
 3. Prik er in om te zien of ze al gaar genoeg zijn.
 4. Afgieten en fijnstampen met een stamper, andere ingrediënten toevoegen. Stampen tot het een gladde massa is.
 5. In een spuitunit lepelen
 6. Spuit roosjes op de bakplaat door de mond dicht bij de bakplaat te houden en je hand omhoog te bewegen terwijl je spuit. Dan krijg je mooiere roosjes dan wanneer je cirkel-bewegingen maakt.
 7. 20 minuten in de oven, het kan nog langer, maar dat hoeft niet. Wil je energie besparen dan kun je de oven al na 15 minuten uitzetten en ze nog 5 minuten laten staan. Dan zijn ze ook op een fijnere eet-temperatuur.

Door het ei in de roosjes worden ze heel luchtig. In het basis-recept stonden 2 eieren, dan worden ze dus heel heel luchtig.

aardappelrosetjes

Voor de geïnteresseerde: we aten hier een witlofsalade en gekookte prei met mosterdsaus bij.
Dit recept vormde de basis voor de roosjes.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

 1. Kan je deze invriezen, zo ja hoelang dan nog in de oven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *