Op koningsnachtavond* verkocht ik, zoals elk jaar, weer vers oranje sap: wortels, appels en gember uit de sapcentrifuge. De verkoop was matig, zoals elk jaar. Op koningsdag liet ik verstek gaan en zo restte mij kilo’s wortel.

In The Art of Fermentation staan gelukkig genoeg aanwijzingen om overschotten te verwerken.

Ik hakte zo veel wortels als ik potten had in stukken, voegde aan sommige potjes wat smaakmakers -gember, knoflook- toe en goot er water met 5% zout overheen (pekel).

Nu maar wachten tot het lekker wordt.

Ik verkocht ook allerlei anders lekkers, m.n. dingen waar ik een leuke woordgrap /fijn plaatje bij kon bedenken..

Ik verkocht ook zelfgemaakte ijsthee met kombucha en was verbaasd over het gebrek aan interesse. Wellicht kwam het door het ontbreken van een mooi plaatje of zou Utrecht nog niet klaar zijn voor kombucha? Het aantal verzoeken om een gratis moeder op te komen halen (nul) verbaasde me ook al zo. Volgende maand sta ik met een kort interview over fermenteren in de uitagenda, daarna moet de interesse toch exponentieel groeien. (update: nul)

Met Berta gaat het dus goed! Ze geniet. Ik gooi er zo nu en dan een sloot koude thee met suiker in en zij kan tegen mijn willekeur. Mooie match.

*de dag vóór koningsdag, vanaf 18 uur begint de vrijmarkt in Utrecht al