Bij het zaaien van de tomatenzaadjes, watertandt hij al: Meneer T verheugt zich maaanden op de tomatensoep die je een paar keer in het jaar vers kunt eten.

Hij vriest een bakje met de tomatensapbasis in, met een takje verse maggie erbij, om met kerst nog een beetje zomer te kunnen eten. Maar niets is lekkerder dan die verse tomatensoep.

Een heel simpel gerecht: omdat de tomaten zo lekker zijn nu, hoef je er bijna niets mee te doen.

tomatensoep-in-de-pan

Wij maakten in één keer een hele grote pan.

tomatensoep (2p.)

Voor de tomatensapbasis:
750 gr. verse tomaten (in het seizoen), in kwarten
½ ui, of 1 kleintje, gesnipperd
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
1 laurierblad
2 takjes maggieplant

voor de soep:
1 ui, gesnipperd
1 klein bosje selderij
1 takje maggieplant
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
vermicelli naar wens
p/z naar wens

Extra:
roerzeef, of andere ijzeren zeef

Tomaat met alle ingrediënten koken, tot alles zacht is, ongeveer ½ uur op laag vuur.

Giet in een keer in de roerzeef (of in beetjes in de gewone zeef en wrijf er met een pollepel doorheen). Dit is je tomatensapbasis.

Verwarm de basis, voeg alle andere ingrediënten toe (de vermicelli pas als het kookt). Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met stokbrood en tijmboter.