ontbijt

We hadden wat appels liggen in ons vakantiehuisje. Ze waren de jongsten niet meer. Ze werden zachter, en zo minder geschikt voor eten uit het vuistje. Wat appels betreft overschat ik mijn behoefte vaak. Maar gelukkig houden zachte appels van yoghurt, en van de kachel.

Mijn ontbijtgewoonten veranderen vaak. Ik heb al veel dingen geprobeerd en blijf wisselen, ik hou van variatie. Meneer T eet het liefst beschuiten, en verandert zo nu en dan weer naar havermoutpap. Appels eet hij niet.

De laatste tijd ontbijt ik met yoghurt met appel, kaneel en muesli. Die muesli kocht ik vóór het supermarktloze jaar in de Aldi en is ongelooflijk lekker. Ik heb de doos destijds gecontroleerd en er zaten geen gekke dingen in. Toch, als ik het aan het eten ben, vermoed ik dat er suiker aan toegevoegd is, want het smaakt zo zoet. Omdat het zo lekker was en ik niet vaak naar de Aldi ging, kocht ik een keer 3 dozen. Ik ben nu bezig met de tweede doos. Daarna zal ik zelf een mix moeten maken.

Ergens op internet las ik dat je je yoghurt met je muesli, een geraspte appel en een snufje kaneel van te voren kon maken. Je mixt alles, zet het in de koelkast en schept de 3 dagen daarna uit het bakje, de laatste dag eet ik uit het bakje  – scheelt weer afwas. Het is dus heel goed om het van te voren te maken in verband met iets dat ik toentertijd overtuigend genoeg vond om het meteen uit te proberen, maar dat ik nu niet meer terug kan vinden op het grote internet. Haha. Gelukkig is het ook zonder te weten welke voordelen het heeft ook een lekker ontbijt.

ontbijt yoghurt appel havermout

Ontbijtmix – Overnight Oats

(doe er vooral in wat jij lekker vindt of wat je nodig hebt):

Maak een flinke voorraadpot met: – havervlokken, heel – gedroogde banaan – gedroogde kokosreepjes – rozijnen / krenten (wat is het verschil) – amandelen – hazelnoten – andere noten – ander gedroogd fruit

Yoghurtmix voor 4 dagen:
– 1/2 liter yoghurt (ik hou van volle yoghurt)
– 1 appel (geraspt, een biologische)
– 1 snufje kaneel naar smaak
–  wat ontbijtmix (3/4 van de hoeveelheid yoghurt )
– een half kopje water

Mix alles door elkaar, zet op het aanrecht en na 4 uur in de koelkast. Het wordt iets minder krokant door het weken, maar zó lekker. Probeer het zeker eens uit. Ik vind het fijn dat ik zo 4 dagen achterelkaar gewoon de koelkast open kan trekken en meteen kan ontbijten.

Op vakantie had ik geen rasp en daarom veranderde mijn ontbijt een beetje. ’s Ochtends als ik wakker werd maakte ik de houtkachel (of als dat niet snel genoeg lukte, de gaskachel) aan, zette de koude koffie van de dag ervoor op de kachel, naast een bordje met wat yoghurt, kaneel en diezelfde muesli, en ging aan het raam zitten om een stukje te schrijven. Na 3 pagina’s zijn de koffie en de yoghurt lauw. De koffie laat ik nog even staan om heet te worden, lauwe yoghurt is echt heerlijk.

Ik doe er nu even geen appel in. Ik heb een nieuwe manier van appels eten ontdekt en wil geen appels verspillen aan m’n ontbijt.

[lees hoe]

  • aanvulling: na een tijdje vond ik eindelijk de term”overnight oats”, zo noemen ze die havermout die een nachtje in de week staat. De halve food-blogwereld blijkt er dol op.

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Klinkt spannend, dat ontbijt. Ik zal het eens proberen. Ik eet al jaren cruesli en maak het altijd zelf. Dit recept heb ik van mijn moeder gekregen, die het weer ergens van het internet vandaan geplukt heeft. Ik heb het zelf wat aangepast. Zeer zeker een aanrader!

    Granola

    150 gram havermout of havervlokken (of een mengsel hiervan)
    1,5 eetlepel gebroken lijnzaad
    80 gram gemengde noten
    50 gram zonnebloempitten of pompoenpitten of een mengsel
    0,5 theelepel kaneel
    0,25 theelepel kardamon
    30 gram olijfolie
    70 gram honing of ahornsiroop
    cranberries, rozijnen, dadels, gedroogde abrikozen
    tarwevlokken (ik weet niet hoeveel, een handvol ofzo)

    Verwarm de oven voor op 170º C.
    Meng in een grote kom de havermout, lijnzaad, pitten, noten, kaneel en kardamon.
    Meng de olijfolie met de honig of siroop en meng de natte met de droge ingrediënten.
    Spreid de massa uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de granola ongeveer 18 à 20 minuten in de oven. Schep tussendoor een keer om. Controleer of het niet te donker wordt, vooral pecannoten verbranden snel.
    Laat de granola volledig afkoelen en voeg dan de tarwevlokken, cranberries, rozijnen etc. toe.
    Je kan variëren met de noten en b.v. ook wat sezamzaadjes of chia zaadjes toevoegen.
    Bewaar in een afgesloten pot.

  2. Mevrouw T

    oh ja jum, dat ga ik ook een keer proberen. Ik zet binnenkort het recept voor rauwe muesli repen online, die lust jij ook wel :D

  3. Mevrouw T

    Ik heb een ander stukje gevonden waar in staat dat die appel yoghurt notenmix de allereerste muesli is:

    “Bircher-Benner maakte een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten en serveerde dit in zijn sanatorium als lichte avondmaaltijd. Het fruit was het belangrijkste ingrediënt. Hij noemde het Apfeldiätspeise. Zijn gezonde hapje werd bekend als Bircher-muesli, een combinatie van zijn naam en het woord muesli, wat in het Zwitserduits zoiets als moes of brei betekent.”

    Als de vader van de muesli zegt dat het gezond is, dan zal het wel waar zijn.

    dankjewel http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/het-verschil-tussen-muesli-en-cruesli

Geef een reactie