moeder muesli

Mijn moeder is vandaag jarig. Hieperpiep. Ik hou er niet van cadeautjes te kopen maar toch ging ik naar de stad om iets te zoeken. Het was vreselijk. Ik vind heel veel dingen in de winkels overbodig en zonde van het geld.

Twijfelend tussen nog een kleurboek (ze heeft er al een zeker twee) of een set speciale pastelkleurpotloden (ze kreeg van mijn zusje pas een doos met standaard kleurpotloden, dus dat is zonde), een paar pakjes met decopatch-papier (dat is veel te hoog geprijsd vloeipapier en ik weet niet of ze nog decopatcht.) Ik dacht: ik koop een tekenboek waar je cijfertjes moet verbinden om een portret te maken, dat leek me zelf ook best leuk, maar ik wist niet helemaal zeker of ze het wel leuk zou vinden. Er waren zo veel opties en het meeste was wegwerpmateriaal. Pff.

Toen dacht ik aan Rosanne, die vertelde me laatst haar moeders recept voor muesli. Zoiets ging ik voor mijn moeder maken! Ik vond het een briljant plan. Super fijn als je een week lang elke morgen wakker wordt en met het idee dat er een enorm lekker ontbijtje van je dochter in de kast staat. Stante pede verliet ik de winkel.

Het recept van Rosanne paste ik meteen aan, naar smaak en inhoud van onze keukenkast. De basis van het recept is simpel: voeg mix natte ingrediënten, voeg ze aan de droge ingrediënten toe, zet in de oven, en voeg dan nog dingen toe die je niet wilt roosteren.

Moeder Muesli

Verwarm de oven voor op 170℃. Maak een mix van de natte ingrediënten:

  • 30 gr kokosolie
  • 22 gr dadelstroop
  • 46 gr lindehoning

Ik zette de kokosolie in een metalen schaaltje in de oven om zacht te laten worden en voegde toen de suikers toe.

Maak een mix  van droge ingrediënten:

  • 142 gr havermout (mix van hele en gebroken vlokken)
  • 12 gr kokos schaafsel
  • 70 gr gehakte noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, etc)
  • 40 gr sesamzaad, gevijzeld
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 2 gr vers gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl gevijzeld himalaya zout (door te vijzelen wordt het fijner, ik vind de extra mineralen in mijn zout een mooie bonus)

Voeg hieraan de natte mix toe. Lekker door elkaar mengen met een spatel. Zet in de oven, omscheppen na 8 minuten, dan nog eens 8 minuten in de oven laten staan.

Haal uit de oven, haal het papier van de bakplaat af zodat je mix niet verder bakt buiten de oven. Laat afkoelen. Proef als het afgekoeld is, pas dan is het knapperig.

Voeg nu nog dingen toe die je niet wilde verhitten:

  • een handje rozijnen (ik had verder niet zo veel spannends meer)

Doe in een mooie pot en schrijf er iets super sentimenteels op.

moedermuesli

Het is zo ontzettend lekker. Ik stond gisteravond al met een lepel in de pot omdat ik laat thuis kwam en trek had. Ik ga nog een heleboel van deze muesli’s maken.

BTW:

  • De hoeveelheden zijn heel precies, omdat ik gebruikte wat ik in huis had – en de meeste dingen bijna op waren. Ik wilde alles afmeten, zodat ik later terug kon zoeken wat ik precies had gedaan. Maar jij hoeft je er niet aan te houden. Sterker: je kunt naar hartelust experimenteren met de inhoud van jouw keukenkast. En me dan hieronder laten weten wat je deed.
  • Ook zo benieuwd naar het verschil tussen muesli en cruesli?
  • Trouwens een enorm leuk zelfgemaakt moederdagcadeau.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Wat een goed idee! Mijn moeder gaf het zelf ook een tijdje vaak als cadeautje weg, dus zo is de moedercirkel weer rond :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *