Gisteren kwam Luc zijn kombucha-moeder ophalen.

Voor Nate maakte ik een potje met een starter, toen wilde iedereen er een dus nu staan er een heleboel starters klaar: voor Eva, Shammy, Nate en Luc. Kleine flesjes met thee-bruine kombucha met een slijmerig plukje scoby erin.

Luc was de eerste die aan de slag ging.  

Het is een gefermenteerde drank, die gemaakt wordt door de “scoby” (ook wel “de moeder”). Een slijmerig, kwal-achtig laagje in een pot koude thee: een leuke combinatie van gisten en schimmels. Die scoby zet suikers om in melkzuurbacteriën. Je voert je pot met kombucha eens in de paar weken een sloot koude, zoete, zwarte thee en dan blijft je drankje actief. Je kunt het blijven maken en drinken.

Ik drink het zelf niet zo vaak meer, maar ik blijf haar trouw en onregelmatig een potje koude thee met suiker voeren. Ik kreeg haar (Bertha werd ze genoemd) in 2016 in Zuid Afrika. Ze blijft, ondanks maanden desinteresse, in leven.

Een paar jaar geleden dit stuk over kombucha: http://sannebloem.nl/blog/kombucha-bertha/

Als jij wil, dan mag je ook een potje komen halen, Utrecht centrum. Verslagen over hoe het met je kombucha gaat zijn erg welkom.

Luc heeft zijn kombucha al gevoerd. Ze maakt het goed.